Jak žít s IBS?

Co a jak jíme?

10 přikázání zdravé stravy
  1. Jezte malé porce. Jíme toho příliš. Průměrná osoba, zvláště ta, která pracuje v kanceláři, vyžaduje skutečně málo ve srovnání s tím, na co jsme tradičně zvyklí. Někdy je obtížné, dopátrat se skutečné kalorické hodnoty našich jídel, ale stojí to za to, po dobu několika dní, počítat kalorie, které jíme, abychom zjistili, jak je snadné překročit hranici. Vaše pěst se může stát dobrým ukazatelem – jídlo její velikosti asi nebude porcí, která je moc veliká.
  2. Nedělejte přestávky mezi jídly větší než 2 až 3 hodiny. Rozhodně nejíme dost pravidelně. Během dne, když jsme v poklusu, zapomínáme na přesnídávky, obědy, svačiny a navíc, mnozí z nás vůbec nesnídají. Na druhé straně, když budeme jíst každé 2 až 3 hodiny, můžeme kontrolovat svou chuť k jídlu (předejdeme tak hladové chuti k jídlu, bolesti z hladu a přejídání) a dodáme tak tělu vlákninu a antioxidanty, což podpoří a ochrání naše trávicí ústrojí.
  3. Polovinu každého jídla by měla tvořit zelenina. To co odborníci na výživu roztrubují do světa už dlouhou dobu, není jen móda nebo chvilkový rozmar. Člověk není kočka a není uzpůsoben jíst velká množství masa. Každé jídlo by mělo obsahovat zeleninu, která by měla tvořit polovinu toho, co jíme. Zvlášť prospěšná pro naše trávení je zelená salátová zelenina – hlávkový salát, roketa, špenát, atd. Dobrou zprávou je, že se zelenina může jíst prakticky v neomezeném množství. Zjistěte si, jestli vám víc vyhovuje zelenina čerstvá nebo vařená. Zamilujte si bylinky, zvláště čerstvé. Používejte je co nejčastěji – jsou bezvadným zdrojem vlákniny, vitaminů, esenciálních olejů a zlepší vaše zdraví.
  4. Chléb, kroupy, těstoviny by se měly používat jako doplněk k zelenině a ne naopak. Tato tzv. plniva by neměla být hlavní součástí jídla. Tato role patří zelenině. To stejné platí i pro rýži nebo brambory. Snažte se je zaměnit za zeleninu – např. čočka je výbornou náhražkou za rýži a plátky tuřínu mohou nahradit chléb. Místo těstovin můžete používat strouhanou cuketu. Spoustu tipů lze najít na internetu, zvláště na stránkách podporujících veganskou stravu jako www.vegetarian.cz nebo www.zijzdrave.cz
  5. Jezte maso 2 až 3 krát týdně. Ať se nám to líbí nebo nelíbí, z hlediska vývoje se stále spíše podobáme Neandrtálci než tygrovi. Náš primitivní předek měl k dispozici spoustu zelených listů, jedlých kořenů a ovoce, ale nechoval hospodářská zvířata, takže jedl maso jen tehdy, když ulovil a zabil divoké zvíře, což nebylo tak snadné. Denní ztráta železa v případě zdravého člověka neodůvodňuje mít velkou porci masa k večeři. Takže, vezměte si místo hamburgeru falafel nebo si usmažte plátek ryby nebo třeba hlívu ústřičnou. A hned se budete cítit lépe.
  6. Omezte příjem alkoholu a sodové vody. Alkohol, dokonce i v malém množství, může způsobit nepříjemné zažívací reakce – bolesti, nadýmání. Potřebujete zjistit, jaký druh alkoholu a jaké dávky ovlivňují vaši kondici nejvíce, pokud trpíte IBS (syndromem dráždivého střeva). Pijte hodně vody, voda je pořád ještě to nejlepší.
  7. Jezte ovoce místo sladkostí. Jestli jste jedním z těch, kteří se snaží vyrovnat se stresem pojídáním sladkostí, zapřemýšlejte, z kterého druhu ovoce máte největší radost. Třeba ananasy nebo jablka? Jezte je denně jako malé občerstvení nebo jako zákusek. Když vás přepadne velká chuť na něco sladkého, dopřejte si něco sladkého třeba jednou týdně. Po nějakém čase vášeň pro sladké vyprchá.
  8. Snižte množství oleje a tuků na minimum. Smažení je nejméně zdravým způsobem tepelné úpravy jídla. Místo toho můžete jídlo vařit v páře, péct nebo dusit. A když smažíme, používáme mnoho oleje. Pozorně sledujte, kolik jsou přesně dvě polévkové lžíce oleje na smažící pánvi, které jsou předepsány v receptu. Seznamte se podrobněji s dobrými a špatnými tuky. Několik rad: lněný olej je nejlepší zastudena, přepuštěné máslo a kokosový olej jsou neporazitelné při tepelné úpravě. Chleba bez másla může být stejně chutný jako s máslem. Natřete jej rajčatovou omáčkou nebo zaměňte máslo plátky avokáda.
  9. Jezte pravidelně ořechy. Ořechy jsou úžasným zdrojem zdravých živin, ale jejich přítomnost v naší stravě není moc častá. A to je velká chyba, protože mají blahodárný účinek hlavně na střevní motilitu. Samozřejmě, že je nebudeme jíst po hrstech anebo ty, které obsahují dodatečnou sůl nebo cukr. Ale ty nejvhodnější (lískové ořechy, vlašské ořechy, arašídy, kešú, mandle) by měly být malým občerstvením, které je snadno k mání v každé domácnosti.
  10. Vyhýbejte se všem druhům bufetové a rychlé stravy. Hotová jídla s dlouhou životností (konzervy, instantní potrava) nebo typický fast food (hamburgery, párky v rohlíku, brambůrky, atd.) jsou tak svůdné, protože jsou snadno dostupné. Všichni si uvědomujeme, že tento druh stravy ničí naše zdraví. Střevní potíže jsou jen špičkou ledovce. Dlouhodobé důsledky trvalé konzumace těchto výrobků budou zřejmé po několika letech: vysoký krevní tlak, infarkt myokardu, cukrovka, chronické záněty, cévní mozková příhoda a mnoho dalších. Takže rychlé občerstvení by se mělo jíst jen při velmi vzácných příležitostech.