
Enzymy a jejich úloha ve vašem trávicím systému
Trávicí enzymy jsou látky, které vznikají v různých orgánech a v různých fázích trávení za účelem rozložení velkých molekul potravy na menší molekuly, které se poté snadno vstřebávají ve střevech.
Mezi trávicí enzymy patří:
- Amylázy – rozkládají polysacharidy a složené cukry na jednoduché cukry, např. sacharózu (krystalový cukr) na glukózu a fruktózu
- Laktáza – patří do skupiny amyláz. Rozkládá laktózu (mléčný cukr) na glukózu a galaktózu
- Lipázy – rozkládají tuky na mastné kyseliny a glycerol
- Proteázy – štěpí bílkoviny na kratší řetězce nebo až na jednotlivé aminokyseliny
- Pepsin – patří do skupiny proteáz
- Trypsin – má podobnou funkci jak pepsin
Někdy náš trávicí trakt nevytváří dostatek trávicích enzymů nebo je přecitlivělý na některé potravinové složky. Výzkum syndromu IBS prokázal, že dodáváním trávicích enzymů k jídlu se snižuje nadýmání, plynatost, křeče a bolesti v břiše, ale také frekvence vyprazdňování a průjmů.
Trávicí enzymy:
- usnadňují rozklad makroživin (cukrů, tuků a bílkovin)
- pomáhají trávit těžko stravitelná jídla
- usnadňují vstřebávání optimálního množství mikroživin (látek, které vzniknou rozkladem makroživin)
- snižují množství cukrů, které se dostávají do tlustého střeva, a tím snižují množství střevních plynů, které by fermentací v tlustém střevě z cukrů vznikly
- snižují nadýmání
Hlavním orgánem, kde vzniká velké množství trávicích enzymů, je slinivka břišní. Proto je důležité u pacientů, kteří trpí IBS a hlavním syndromem je nadměrné nadýmání, funkci slinivky břišní podpořit. Jednou z cest je suplementace trávicími enzymy v podobě doplňků stravy či léčivých přípravků. Tyto enzymy je vhodné podávat současně s probiotiky, což jsou živé mikroorganismy, které obnovují přirozenou rovnováhu střevní mikroflóry, potlačují střevní infekce, podporují trávení a optimální pohyb střev. Přípravky, které obsahují obě tyto podpůrné složky, jsou volně prodejné v lékárnách nebo na e-shopech.