Co je IBS?

IBS-D – typ s průjmem

Charakteristika:

Lidé s tímto typem syndromu IBS jsou postiženi bolestmi břicha, které souvisí s řídkými stolicemi, zvýšenou četností vyprazdňování střev nebo náhlým nutkáním jít na stolici. Tyto příznaky lze vyřešit jen návštěvou toalety. Někdy se může objevit ve stolici hlen nebo pocit nedokonalého vyprázdnění.

Doporučené potraviny *:

  • Voda – ve velkém množství
  • Mátový čaj
  • Jablka, banány, borůvky (ale ne čerstvé)
  • Hrášek, fazole (i když to může být překvapující, jsou často prospěšné v případě IBS provázeného průjmem!)
  • Vařená mrkev
  • Müsli (ale bez mléka)
  • Libové bílé maso
  • Malé porce jídla

Doporučené doplňky:

Probiotika:

  • Saccharomyces boulardii
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus rhamnosus

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout*:

  • Mléko a mléčné výrobky
  • Perlivé nápoje
  • Švestky
  • Cibule, pórek
  • Květák, brokolice
  • Špenát
  • Česnek
  • Ostrá koření
  • Alkohol
  • Káva
  • Fast food
  • Tučné maso
  • Umělá sladidla (především v nápojích)
  • Majonéza

* Citlivost potravy v případě IBS je velice individuální záležitostí. Navržené potraviny jsou jen obecným vodítkem a ne přesným dietním doporučením. Všímejte si vaší fyzické reakce, veďte si potravinový deník a zjistěte sami, které typy jídla vám vyhovují a které výrobky je třeba vyřadit.

Příklad rozvrhu jídel:

Snídaně:

  • Míchaná vejce nad párou;
  • Bílý chléb se šunkou a avokádem;
  • Bílý chléb s borůvkovou marmeládou.

Hlavní jídlo:

  • Vařené kuřecí stehno, zelený hrášek (bez jíšky!), vařené brambory;
  • Grilovaná ryba, bramborová kaše, v páře vařené fazole;
  • Pečené krůtí prso, rýže, mrkev se zeleným hráškem (bez jíšky).

Večeře:

  • Toast s banánem;
  • Pečené jablko
  • Strouhané jablko s cukrem.

Svačiny:

  • Müsli (bez mléka a jogurtu)
  • Jablečné lupínky
  • Nektarinky
  • Jablečná šťáva